top of page
IMG_8707.JPG
Marcelo Sant'Anna
säveltäjä  | kitaristi
​
 
  • Spotify
  • Apple Music
  • Instagram
  • Facebook
  • Deezer
  • Youtube
  • Amazon
  • TikTok
  • Tidal
  • Tópicos

Tietoa Taiteilijasta

 

Marcelo Sant'Anna on säveltäjä ja kitaristi, joka on opiskellut Funktionaalista harmoniaa ja kitaraa Musiarte-koulussa Rio de Janeirossa, Brasiliassa (1995). Hän on myös opiskellut "Jazz Improvisation" Berklee College of Musicissa, "The Blues: Understanding and Performing an American Art Form" Rochesterin yliopistossa, NY, sekä tutkinut "Modaalista harmoniaa" ja "The Lydian Chromatic Concept" -konseptia. Marcelolla on ollut etuoikeus oppia tunnettujen muusikoiden kuten Nelson Faria, Hermeto Pascoal, Kurt Rosenwinkel, Frank Gambale (Chick Corea), Mike Moreno, Heitor TP (Simply Red), Ernie Watts (Dizzy Gillespie, Rolling Stones, Motown), Kenny Werner, Daniel Santiago ja Ricardo Silveira johdolla.

​

Marcelo on ollut mukana alkuperäisissä bändeissä kuten Vox Pop ja Talladega Trio, sekä instrumentaaliryhmissä kuten Jazz Brasileiro, jota johti rumpali Jorge Casagrande, muiden projektien ohella. Hän on työskennellyt myös sessiomuusikkona. Itsenäisenä tutkijana musiikin luovasta prosessista, Marcelo tuottaa myös ääniraitoja audiovisuaaliselle taiteelle ja osallistuu äänitutkimuksiin monialaisissa projekteissa yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa.

​

Hänen inspiraationlähteensä sisältävät monipuolisen joukon taiteilijoita, kuten Miles Davis, John Coltrane, Thelonious Monk, John Scofield, Bill Frisell, Robben Ford, Toninho Horta, The Beatles, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Albert Collins, Pink Floyd, David Bowie, Milton Nascimento, Lô Borges ja Hermeto Pascoal.

Pre save Ad Lib_edited_edited.jpg
Uusi albumi
"Ad Lib"
(11/10/2024)

Kansitaide: Marcelo Sant'Anna

Ad Lib, lyhenne latinalaisesta termistä "Ad Libitum," käytetään eri taiteen aloilla ja tarkoittaa "mielen mukaan" tai "oman mieltymyksen mukaan". Musiikissa se viittaa usein vapauteen tempon suhteen esittäessä tiettyä kappaletta, aivan kuten termi "Rubato" (joka tarkoittaa italiaksi "varastettua"). Tämä vapaus, jonka pianistit omaksuvat yleisesti ja kitaristit harvemmin, muodostaa keskeisen pilarin konseptille uuden soolokitaralevyni, Ad Lib, takana. "Viva la libertà!"

Santa Tapes (02/08/2024)
SantaTapes_Baixa.JPG

Kansitaide: Fabio Rodrigues

  • Spotify
  • Apple Music
  • Deezer
  • Amazon
  • Tidal

​Albumi “Santa Tapes”​

​

Albumi “Santa Tapes” syntyi epätavanomaisella tavalla. Se äänitettiin triona — kitara, sähköbasso ja rummut — ja koko prosessi tapahtui yhdessä päivässä, 22. kesäkuuta 2023, rumpali Renato Massa Calmonin (Azymuth) studiolla, joka sijaitsee Santa Teresan kaupunginosassa. Albumin nimi on yhdistelmä tästä ikonisesta paikasta ja sukunimestäni, Sant’Anna.

 

Kappaleet luotiin spontaanisti, ja ne äänitettiin yhdellä otolla keskittyen melodiseen ja harmoniseen improvisaatioon. Yhteistyö muusikoiden Mac Willian Caetano (Ed Motta, Nico Assumpção, Jorge Ben Jor) ja Eddy Pinheiro (Gerson King Combo) kanssa oli ratkaisevan tärkeää tämän työn luomisessa, joka perustuu vapaaseen musiikillisten ideoiden tutkimiseen.

 

Albumin vaikutteet ovat monipuolisia, ja ne ylittävät musiikilliset ja taiteidenväliset viittaukset, mukaan lukien moderni arkkitehtuuri, Bauhaus, dadaismi, ekspressionismi, impressionistinen musiikki, modaalinen musiikki ja elokuva.

​

Kappaleet:

 

- Maastricht, Brugge, Viseu ja Horta: Kunnianosoituksia esi-isieni syntymäpaikoille.

- Turku: Avauskappale on kiitos siskolleni Raquelille ja hänen perheelleen tuesta, jota sain vaikean prosessin aikana ennen albumin äänitystä ja sen aikana.

- The Style: Viittaa hollantilaiseen liikkeeseen "De Stijl" ja sen funktionaaliseen puhtauteen, joka on vuorovaikutuksessa modaalisen musiikin kanssa.

- Béton Swing: Inspiroitunut Thelonious Monkin kappaleesta “Bemsha Swing” ja modernistisen arkkitehtuurin minimalismista, jossa betonia (béton ranskaksi) käytettiin laajasti.

- Sechs: Tarkoittaa saksaksi “kuusi”, joka on albumin kuudes äänitetty kappale, ja leikkii myös englanninkielisen sanan “sex” äänteellä, joka heijastaa kappaleen tunnelmaa.

- Freiheit: Tarkoittaa saksaksi vapautta, joka on yksi albumin peruskäsitteistä, ja korostaa melodista ja harmonista vapautta. Se on myös kunnianosoitus Hampurin Große Freiheit -kadulle, missä Beatles, yksi lapsuuteni vaikutteista, esiintyi uransa alkuvaiheessa.

- Giges ja Creso: Kunnianosoituksia Lydian ensimmäiselle ja viimeiselle kuninkaalle, jotka viittaavat Lydian moodiin, joka on läsnä koko albumin konseptissa ja perustuu George Russellin “Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization” -teokseen.

 

Testimonials:

 

"George Russell totesi: 'Lydian Chromatic Concept on konsepti, joka antaa muusikolle tietoisuuden koko sävyjen spektristä, joka on saatavilla tasavireisessä virityksessä. Siksi kyse ei ole järjestelmästä, vaan näkemyksestä tai filosofisesta käsityksestä tonaalisuudesta, jossa muusikko, toivottavasti, löytää oman identiteettinsä.' Juuri tämän kuulin ja tunsin Santa Tapes -albumilla! Tietoisuus soinnista ja hyvä vuoropuhelu muusikoiden välillä, todellinen mestariteos!"

— Michael Machado (opettaja, tuottaja ja sovittaja, joka on työskennellyt muusikoiden kuten Danilo Caymmi, Nelson Faria, Pascoal Meirelles, Ney Conceição ja João Castilho kanssa)

 

“Kuuntelin täällä studiossa sen, mitä lähetit, todella hyvä!!! Onnittelut!!! Rakastin konseptia, tunnelmaa ja toteutusta!!!”  

Zé Luis (artisti, saksofonisti, säveltäjä ja tuottaja, seitsemän kertaa Grammy-ehdokas)

 

“Eloisa, vapaa, lämmin ja rohkea albumi… kaikki otokset äänitettiin yhdellä kertaa ilman ennakkosuunnitelmia.”  

Mac Willian Caetano (rumpali)

 

“Marcelo Sant’Anna ei ole vain loistava muusikko, vaan myös väsymätön äänimaisemien tutkija, ja tässä albumissa hän tuo mestarillisesti teknisen ja luovan yhdistelmän bluesiin.”  

Márcio Hallack (pianisti, säveltäjä ja sovittaja)

​

"Olen kuunnellut uutta albumiasi 3 tai 4 kertaa, ja se on mukana kävelysoittolistallani. Se on UPEA, enkä sano tätä vain miellyttääkseni; tämä on erittäin vilpitön kommentti! Työsi huokuu valtavaa tyylikkyyttä ja taiteellista kypsyyttä. Siinä on monia hienoja grooveja ja tekstuureja, mutta ilman sitä tyypillistä sanatulvaa, josta me kitaristit usein olemme syyllisiä (mukaan lukien itseni, mutta olet osoittanut olevasi harvinainen poikkeus). Kitara on täysin sidottu sävellykseen ja bändin työhön, eikä siinä ole yhtään ‘kikkailua’. Erinomaista työtä, mies! Ja rytmisektiosi on uskomattoman hyvä! ONNEA!!!"

Fabio Dwyer (kitaristi, säveltäjä ja Mill House School of Musicin omistaja Torontossa -  Kanadassa)

©2017

by msantann

bottom of page